Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak gruczołowy płuca C34.3 prośba o interpretację wyniku |
Ola Olka
Odpowiedzi: 117
Wyświetleń: 31567
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-07-13, 11:35 Temat: Rak gruczołowy płuca C34.3 prośba o interpretację wyniku |
k_r_y_s bardzo mi przykro... Przyjmij wyrazy współczucia |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-07-09, 08:15 Temat: Rak gruczołowy płuca C34.3 prośba o interpretację wyniku |
k_r_y_s, napewno zrobiłeś dobrze. A że cię dręczą różne nieciekawe myśli? To ta trudna sytuacja je powoduje. Przychodzą w najmniej odpowiednim momencie... Kiedyś odejdą.. Trzymaj się.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-03-12, 12:10 Temat: Rak gruczołowy płuca C34.3 prośba o interpretację wyniku |
k_r_y_s napisał/a: | Czy może ktoś mi napisać czy na płycie cd badania TK jest również opis badania ? | O ile się orientuję to na płycie nie ma opisu tylko same badanie (zdjęcia).
k_r_y_s napisał/a: | a nie wiem jak spojrzeć matce w oczy i jej ciągle mówić że służba zdrowia po prostu ma gdzieś taką osobę | Zawsze się bronię by w takie twierdzenie uwierzyć, chyba jestem naiwna bo nadal wierzę w powołanie lekarzy i ludzką empatię ale czasami rzeczywistość "wali na kolana". Przykro mi.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-02-19, 19:02 Temat: Rak gruczołowy płuca C34.3 prośba o interpretację wyniku |
k_r_y_s faktycznie choroba postępuje i niewiele można już zrobić. Teraz najważniejsze jest to co właśnie robicie - jak najbardziej ulżyć mamie i otoczyć obecnością i opieką.
Przesyłam uściski i serdeczne pozdrowienia |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-02-08, 08:03 Temat: Rak gruczołowy płuca C34.3 prośba o interpretację wyniku |
k_r_y_s napisał/a: | le lekarz ogólny podejrzewa że mogą to być skutki chemii, | Tak, neuropatia jest jednym ze skutków ubocznych chemioterapii. Myślę że neurolog tu może pomóc.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-11-15, 08:41 Temat: Rak gruczołowy płuca C34.3 prośba o interpretację wyniku |
k_r_y_s napisał/a: | czy leczenie paliatywne ma jakikolwiek sens skoro ta chemia tak mocno wyniszcza organizm, | Chemia paliatywna napewno ma sens ponieważ łagodzi skutki choroby. Jeżeli jednak chory źle ją toleruje lub wyniki są złe nie podaje jej się na siłę. k_r_y_s napisał/a: | Czy ktoś kiedykolwiek wyszedł z nowotworu po chemioterapii paliatywnej, może znacie takie przypadki ? | Chemia paliatywna nie ma na celu wyleczenia ale złagodzenie objawów choroby. Czasami - jeżeli jest na nią dobra odpowiedź faktycznie przedłuża życie chorego. Ja osobiście nie znam przypadków całkowitego wyleczenia przy stosowaniu leczenia paliatywnego - ale nie mam tu wielkiego doświadczenia bo nie jestem lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-09-28, 11:32 Temat: Rak gruczołowy płuca C34.3 prośba o interpretację wyniku |
k_r_y_s wykazanie lub wykluczenie mutacji genetycznych jest konieczne do wyboru odpowiedniego leczenia.
Co oznacza brak mutacji EFRG : tu cytat
Zadaniem patomorfologa jest - w wypadku raka płuca - zabezpieczenie i wybór reprezentatywnego materiału do badań molekularnych. W efekcie tych badań wiadomo, czy występuje mutacja genu EGFR, która kwalifikuje chorego do zastosowania jednego z leków celowanych. W nowotworach tych stwierdza się również mutacje genu K-RAS, których obecność jest przeciwwskazaniem do takiego leczenia (w praktyce klinicznej badanie tych mutacji w raku płuca nie jest celowe, ponieważ mutacje EGFR i K-RAS wykluczają się wzajemnie).
źródło: http://www.poradnikzdrowi...-roz_41393.html
Teraz po tych badaniach może już być podjęta decyzja co do konkretnego leczenia.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-09-06, 13:02 Temat: Rak gruczołowy płuca C34.3 prośba o interpretację wyniku |
k_r_y_s witaj na forum.
W płucach jest guz którego komórki maja budowę niskozróżnicowaną to znaczy różniącą sie od komórek normalnych. Taka budowa komórek świadczy o wysokim stopniu złośliwości zmiany.
Dalsze badanie biopatu wykazało komórki raka gruczołowego płuca.
Zeby jednak coś więcej powiedzieć o rozległości zmiany trzeba poczekać na wyniki TK.
k_r_y_s napisał/a: | W seg. 4 podtorebkowo wydziela się hiperechogenny obszar wielk. 16X8 mm - naczyniak ?. | Tu jest znak zapytania trzeba by jeszcze tę zmianę zweryfikować żeby być pewnym.
Dlaczego zalecono BAC płuc? Czy pacjent był palaczem? Ma za sobą już historię onkologiczną?
Pozdrawiam serdecznie |
|